150+ Contoh Soal UTS Bahasa Inggris Kelas 10 SMA/MA Semester Genap

Diposting pada
Rate this post

150+ Contoh Soal UTS Bahasa Inggris Kelas 10 SMA/MA Semester Genap – Pada kesempatan kali ini, admin akan memberikan beberapa contoh soal UTS mengenai Bahasa Inggris bagi adik-adik yang duduk dibangku kelas 10 SMA/MA. Soal ini bisa dijadikan sebagai referensi bagi adik-adik dalam belajar. Setiap mata pelajaran memiliki karakteristik tertentu bila ditinjau dari segi tujuan atau kompetensi yang ingin dicapai, ataupun materi yang dipelajari dalam rangka menunjang tercapainya kompetensi tersebut.

Ditinjau dari segi tujuan atau kompetensi yang ingin dicapai, mata pelajaran bahasa Inggris ini menekankan pada aspek keterampilan berbahasa yang meliputi keterampilan berbahasa lisan dan tulis, baik reseptif maupun produktif. Secara umum bahasa digunakan sebagai alat untuk berkomunikasi. Tentu saja proses komunikasi akan berjalan dengan baik kalau kedua pihak yang berkomunikasi dibekali dengan pengetahuan tentang bahasa dan keterampilan berbahasa.

Sebagai contoh, untuk dapat berbicara bahasa Inggris dengan baik, dalam arti dapat dipahami oleh orang lain, seseorang perlu menguasai kosakata dan tata bahasa yang berlaku di antara penutur asli bahasa Inggris . Begitu pula orang yang diajak bicara juga harus menguasai kosakata dan tata bahasa tersebut. Dengan penguasaan kosakata dan tata bahasa ini keduanya dapat saling memahami apa yang sedang dibicarakan. Selain itu mereka juga perlu dibekali dengan pengetahuan tentang budaya penutur asli bahasa Inggris agar tidak melakukan kesalahan kultural. Berikut 150+ Contoh Soal UTS Bahasa Inggris Kelas 10 SMA/MA Semester Genap.

150+ Contoh Soal UTS Bahasa Inggris Kelas 10 SMA MA Semester Genap

150+ Contoh Soal UTS Bahasa Inggris Kelas 10 SMA/MA Semester Genap

A. Berilah tanda silang (x) didepan huruf a,b atau c didepan jawaban yang benar !

1. Thank you so much for helping me. I relaly… it
a. accept
b. agree
c. appreciate
d. deserve
e. love
Jawaban:  c
Pembahasan: kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah appreciate, yang artinya menghargai

2. A thousand thanks for all you hard work. I shall never.. it.
a. forego
b. forget
c. foretell
d. forbid
e. forgive
Jawaban: b
Pembahasan: kata yang paling tpeat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah forget, yang artinya melupakan

Artikel lainnya: Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester 1 kurikulum 2013 Beserta Jawabannya ~ Pilihan Ganda

3. Thank you for all you’ve done from the…of my heart
a. base
b. foundation
c. end
d. bottom
e. inside
Jawaban: d

4. She.. that TV shows five times.
a. had
b. has
c. has seen
d. saw
e. is
Jawaban: c
Pembahasan: present perfect tense

5. …. there ever been a war in the United States?
a. has
b. have
c. had
d. is

e. are
Jawaban: a
Pembahasan: present perfect tense

6…. you watched the movie yet?
a. are
b. have
c. has
d. can
e. do
Jawaban: b
Pembahasan: present perfect tense

7. Rani…her homework yet
a. finish
b. has not finished
d. finished
e. was finished
Jawaban: c
Pembahasan: present perfect tense

8. I don’t like going out…night
a. in
b. on
c. at
d. with
e. or
Jawaban: c
Pembahasan:preposisition yang tepat untuk digunakan sebelum kata night adalah at

9. i’ll see you..Friday
a. at
b. in
c. or
d. on
e. width
Jawaban: d
Pembahasan: preposition yang tepat untuk diguakan sebleum kata Friday adalah on

10. Columbus made his first voyage from Europe to America…. 1942
a. at
b. in
c. on
d. with
e. or
Jawaban: b
Pembahasan:  preposition yang tepat untuk digunakan sebelum 1942 adalah in.

11. Terry    : “Andy, I think you’re the best one.”
Andy    : “….”
a. of course
b. nevermind
c. i’m sorry
d. Thank you
e. you’re kidding me
Jawaban: d
Pembahasan:  Andy mengucapkan terima kasih karena Terry telah memujinya.

12. Doctors…many deadly diseases.
a. have cured
b. cure
c. cured
d. are cure
e. has cured
Jawaban: a
Pembahasan: present perfect tense

13. Will you be here…. the weekend?
a. in
b. or
c. and
d. or
e. at
Jawaban: e
Pembahasan: preposition yang tepat untuk digunakan sebelum kata-kata the weekend adalah at

14. Jean : “ I won a quiz and got new bicyle.”
Erni : “…..”
a. of course
b. congratulations
c. don’t mention it
d. thank you
e. you’re welcome
Jawaban: b
Pembahasan: Eva mengucapkan selamat kepada Sandra yang telah memenangkan kuis

15. The rain… since last morning
a. stop
b. hasn’t stopped
c. is stop
d. stopped
e. will stop
Jawaban: b
Pembahasan: present perfect tense

16. My English…really… since I moved to Australia
a. had/imrove
b. has/improved
c. is/improving
d. are/improved
e. will/improve
Jawaban: b
Pembahasan: Present perfect tense

17. Ami: “May I see your dress?”
Icha    : “Of course, here it is.”
Ami : “What a nice dress.”
Icha : “ …. “
a. thanks
b. I’m sorry
c. congratulations
d. not at all
e. nevermind
Jawaban: a
Pembahasan: Icha mengucapkan terima kasih karena Ami memuji gaunnya.

18. Ina    : “Happy Birthday, Susi.”
Susi : “Thanks.”
Ina : “It’s a gift for you.”
Susi :…
a. of course
b. congratulations
c. nevermind
d. wow, how nice it is
e. ok
Jawaban: d

19. Do you work…the evening?
a. in
b. at
c. on
d. or
e. with
Jawaban: a

20. Have you ever…him?
a. been met
b. met
c. meet
d. meeting
e. been meeting
Jawaban: b
Pembahasan: Present perfect tense

21. Mr. And Mrs. Anandra… that house in 1987
a. has bought
b. have bought
c. bought
d. buy
e. are buying
Jawaban: b
Pembahasan: Present perfect tense

22. I …any parties since I lived in this town
a. attend
b. attended
c. has attended
d. have attended
e. am attending
Jawaban: d
Pembahasan: Present perfect tense

23. Anna… (not see) the movie “Inception” in the cinema yet.
a. is not seeing
b. doesn’t see
c. didn’t see
d. have seen
e. hasn’t seen
Jawaban: e
Pembahasan: Present perfect tense

24. My birthday party will be celebrated …. Sunday .. 07.30 p.m.
a. in – at
b. on – at
c. in – on
d. on – in
e. at – on
Jawaban: b

25. They have visitid their grandmother….
a. several times
b. today
c. last week
d. yesterday
e. two days ago
Jawaban: a
Pembahasan: Present perfect tense

26.  This is an expression of surprising….
a. thank you
b. I don’t believe that
c. I’m fine, thank you
d. I’d love you
e. I’m sorry to hear that
Jawaban: b

27. I’m tired. I’m (go) to bed now.
a. gone
b. goes
c. go
d. going
e. go on
Jawaban: d
Pembahasa: present continous tense

28. Lisa is (stand) between Rina and Anne
a. stand up
b. stands
c. sitting
d. standing
e. sit down
Jawaban: d
Pembahasan: Present continous tense

29. Icha    : Do you know, my motorcycle has gone last night
Lusy : ….., tell me that’s not true.
a. that’s allright
b. Oh no
c. Don’t mention it
d. Thank you
e. Congratulations
Jawaban: c
Pembahasan: Reno menerima undangan dari Yuni untuk makan malam bersama saudara Dimas pada hari Sabtu.

30. The population of the world….very fast.
a. is rising
b. rising
c. rise
d. being rise
e. been rise
Jawaban: a
Pembahasan: present contoinous tense

31. Yumi    : “I’d like to invite you to have a dinner on Saturday night.”
Reno : “…..”
Yumi : “Ok, I’ll wait for you.”
a. that’s impossible
b. sorry, I can’t
c. Thank you. I;d love to
d. Congratulations
e. I’m sorry to hear that
Jawaban: b
Pembahasan: Lusy tidak percaya bahwa sepeda motor Edwin hilang

32. You’re (work) hard today
a. is work
b. be working
c. working
d. worked
e. was work
Jawaban: c
Pembahasan: present continous tense

33. We can go out now. It…(not rain) any more.
a. was rain
b. raining
c. will be rain
d. isn’t raining
e. wasn’t rain
Jawaban: d
Pembahasan: present continous tense

34. This is an expression of disbelief…
a. OK, see you then
b. not at all
c. thanks for coming
d. tell me that’s not true
e. don’t forget
Jawaban: d

35. Is Suzan (work) this week?
a. worked
b. working
c. been worked
d. works
e. will work
Jawaban: b
Pembahasan: present continous tense

Look at the picture!
Questions no. 36 to 41 based on the picture above!

36. Gina is standing….Rico
a. opposite
b. behind
c. in front of
d. beside
e. outside
Jawaban: c
Pembahasan: Gina berdiri di depan Rico

37. Standy is sitting….John and Ben.
a. left
b. behind
c. beside
d. between
e. under
Jawaban: d
Pembahasan: Sandy duduk di antara John dan Ben

38. Adam is standing…Ben
a. behind
b. in front of
c. under
d. beside
e. between
Jawaban: b
Pembahasan: Adam berdiri di depan Ben

39. Sandy is sitting….Ben
a. behind
b. left
c. beside
d. between
e. in front of
Jawaban: c
Pembahasan: Sandy duduk disamping Ben

40. John is sitting…Sandy.
a. under
b. next to
c. outside
d. between
e. behind
Jawaban: b
Pembahasan: John duduk disamping Sandy

41. Gina is standing….John
a. next to
b. behind
c. in front of
d. beside
e. between
Jawaban: c
Pembahasan: Gina berdiri di depan John

42. She (drive) to work
a. is driving
b. is driven
c. driven
d. will driving
e. is drives
Jawaban: a
Pembahasan: Present continous tense

43. Andi : “I’d like to invite you and our freinds to come to my father’s villa.”
Rony: “….”
Andi : “Ok, don’t forget.”
a. thanks
b. I’m sorry
c. congratulation
d. Thanks, I’d love to
e. nevermind
Jawaban: d
Pembahasan Ronny menerima undangan untuk datang ke penginapan milik ayahnya Andi

44. Ina : “Did you see my wallet? I lost my wallet since last morning’
Susi : “….”
a. that’s good idea
b. Oh, really? I’m sorry to hear that
c. nevermind
d. wow, how nice it is
e. OK
Jawaban: b

45. Jack : Are you free on Sunday morning?
Tom : …., I have a plan
Jack : It’s ok
a. I’m awfully sorry
b. That’s good idea
c. Tell me that’s not true
d. Ok, see you there
e. I’ll come
Jawaban: a
Pembahasan: Tom sudah memiliki rencana untuk hari Minggu pagi.

46. Michelle …. begin medical school next year
a. is going to
b. go to
c. will go to
d. going to
e. is gone
Jawaban: a
Pembahasan: simple future tense

47. “Would you like to come over for dinner next Saturday?”
What does the sentence tell about?
a. Announcement
b. advertisement
c. invitation
d. gratitude
e. apologize
Jawaban: c
Pembahasan : kalimat tersebut merupakan kalimat undangan

48. Barbara works for a company …. makes washing machines.
a. who
b. will
c. if
d. that
e. and
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tsebut adalah that

49. The book is about a girl …. won the race
a. which
b. and
c. who
d. that
e. if
Jawaban: c
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah who

50. Anti …. drive all the way to Jogjakarta
a. are go
b. is going to
c. go
d. are going to
e. will be
Jawaban: b
Pembahasan: simple future tense

51. “Attention, please! The train will arrive about 5 minutes….”
a. announcement
b. advertisement
c. invitation
d. gratitude
e. apologize
Jawaban: a
Pembahasan: kalimat tersebut adalah sebuah pengumuman

52. I don’t like people ….. never come on time.
a. when
b. where
c. that
d. who
e. which
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah who

53. The machine …. broke down has now been repaired.
a. that
b. whom
c. where
d. when
e. who
Jawaban: a
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah that

54. Rani : “I’m so tired. I’m about to fall asleep.”
Nian : “I …. you some coffe.”
a. want
b. brought
c. will get
d. am
e. wants
Jawaban: c

55. A dictionary is a book …. gives you the meaning of words
a. when
b. where
c. if
d. that
e. who
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah that

56. I promise you that I …. (not tell) anyone about your secret.
a. will telling
b. am not tell
c. won’t tell
d. who tell
e. tells
Jawaban: c

57. Who … make John’s birthday cake?
a. are go
b. is going to
c. that
d. want
e. get to
Jawaban: b
Pembahasan: simple future tense

58. When you … tonight, we will go out for dinner.
a. will arrive
b. arrived
c. arrive
d. would arrive
e. had arrived
Jawaban: c

59. Rara : Ruri, are you free on Monday night?
Ruri : Yes, Rara. I have nothing to do.
Rara : I was wondering if you’d like to come to a forum meeting to celebrate the Earth Day.
Ruri : Sounds great!
The dialogue above tells about….
a. announcement
b. apologize
c. thanking
d. invitation
e. advertisement
Jawaban: d
Pembahasan: dialog tersebut adalah tentang undangan

60. “Good afternoon the visitors of Jakarta Fair 2010.”
“Attention, please!”
“We announce for who belongings a car which numbered B 6973 RD, to move away your car, because it obstructs the other cars to pass the entrance.”
“Thank you for attention.”
The text above tells about….
a. invitation
b. thanking
c. apologizing
d. advertisement
e. announcement
Jawaban: e
Pembahasan: teks tersebut adalah sebuah pengumuman

61. It seems that earth is the only planet …. can support life
a. that
b. if
c. when
d. where
e. who
Jawaban: a
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah that

62. A mystery is something … cannot be explained
a. if
b. who
c. when
d. that
e. whom
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah that

63. Do you know the woman…. lives next door?
a. who
b. which
c. that
d. when
e. where
Jawaban: a
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah who

64. They …. attend Nina’s wedding party next week
a. is go
b. go to
c. are going to
d. would rather
e. prefer
Jawaban: c

Pembahasan: simple future tense

65. I …. you when I arrive
a. will call
b. never call
c. am call
d. have call
e. called
Jawaban: a

Choose the best answer by crossing a, b, c, d, or e!

66. These are the functions of memo, except….
a. make a request
b. clarify readers to a problem
c. announce a company policy
d. confirm what has been decided in a conversation
e. invite freinds
Jawaban: e

Question 67-70 refers to the following memo
MEMO

To : All employees
From : Teddy Mcbrian The Peronnel Manager
Date : June 23, 2010
Sub : Company Travel

Effective July 1, all personell officers travelling on company business must use the most economical means possible. No flight under five hours can be booked in business class. No flight regardless of duration can be booked in first class or on the Concorde

67. Who is affected by this memo?
a. all personnel officers
b. only the personnel manager
c. only the board of directors
d. Teddy Mcbrian
e. only frequent travelers
Jawaban: a

68. Why was the memo written?
a. to save money
b. to save time
c. to reward the employees
d. to increase company travel
e. technical problems
Jawaban: a
Pembahasan: memo tersebut ditulis untuk menghemat uang perusahaan

69. If a fligh over five hours, what clas can be booked?
a. first
b. business
c. concorde
d. executive
e. economy
Jawaban: b

70. When  will the rule be effective?
a. in five month
b. at the first of year
c. at the end of summer
d. in two months
e. in about a week
Jawaban: e
Pembahasan: peraturan tersebut berlaku mulai tanggal 1 Juli (sekitar seminggu setelah penulisan memo).

Questions 71-73 refer to the following text
My Useful Telephone Numbers

My school                 876-4122
Rara my classmate    875-3315
Mom                          875-4432
My Dad                      876-6245
Grandma                    875-3974

71. If you want to ask about homework, which number would you call?
a. 876-4122
b. 876-6245
c. 875-3974
d. 875-3315
e. 875-4432
Jawaban: d
Pembahasan: jika ingin menanyakan tentang pekerjaan rumah maka orang yang akan ditelepon adalah Rara

72. It’s time to holiday, I want to refresh in a village, which number would you call?
a. 876-4122
b. 876-6245
c. 875-3974
d. 875-3315
e. 875-4432
Jawaban: c
Pembahasan: jika ingin berlibur di desa maka orang yang akan ditelepon adalah nenek (grandma)

73. If you want to ask at what time your dad will go home today, which number would you call?
a. 876-4122
b. 876-6245
c. 875-3974
d. 875-3315
e. 875-4432
Jawaban: b

74. If we….(not go) to their party, they would be disappointed
a. not going
b. didn’t go
c. aren’t go
d. don’t go
e. gone
Jawaban: b

75. I’m not tired enough to go to bed yet. I…..seleep if I went to bed now.
a. shall
b. should
c. can
d. wouldn’t
e. will
Jawaban: d

76. I saw Jane this morning. She was…. the bus
a. on
b. in
c. at
d. by
e. with
Jawaban: a
Pembahasan: preposition yang tepat untuk kalimat tersebut adalah on

77. The plane was badly damaged….lighting
a. with
b. on
c. by
d. in
e. at
Jawaban: c
Pembahasan: pesawat tersebut rusak parah tersambar halilintar

78. Sorry, we’re late. We missed the bus, so we had to come… foot.
a. with
b. on
c. by
d. in
e. at
Jawaban: b
Pembahasan: kami ketinggalan bus, karena itulah kami harus berjalan kaki

79. Our team lost the game only because of a mistake … one of our players
a. by
b. in
c. with
d. on
e. at
Jawaban: a

80. Who is the man standing…the window?
a. by
b. in
c. with
d. at
e. on
Jawaban: a

81. I decided not to go …. car
a. at
b. on
c. with
d. in
e. by
Jawaban: e

82. I went ….. my bicyle instead
a. in
b. with
c. by
d. on
e. at
Jawaban: d

83. What is the last part of a letter?
a. to
b. dear
c. signature
d. address
e. sincerely yours
Jawaban: c
Pembahasan: bagian paling akhir dari sebuah surat adalah tanda tangan

84. Put a stamp on the…
a. lower
b. 1st paragraph
c. 2nd paragraph
d. middle
e. upper right hand
Jawaban: e
Pembahasan: penggunaan pena bukanlah bagian dari sebuah undangan

85. These are parts of personal invitations, except….
a. a polite introduction
b. general courtesies
c. closing
d. giving more detail
e. using a ballpoint
Jawaban: b
Pembahasan: Rian mengirimkan surat Marsha melalui pos

86. “How did you snd that letter yesterday?”
“I sent that letter…post.”
a. in
b. by
c. to
d. with
e. at
Jawaban: a
Pembahasan: teks tersebut adalah sebuah undangan

87.
Hi Freinds
Please come to my birtday party
On Sunday, August 15, 2010
At 4 p.m.
Jl. Raya Permai No. 19 Tangerang

Love
Virza
The text above tells about….
a. invitation
b. announcement
c. advertisement
d. apologize
e. memo
Jawaban: e
Pembahasan: teks tersebut adalah sebuah undangan

88. A text that tells about something to be remembered or short report is….
a. invitation
b. announcement
c. advertisement
d. apologize
e. memo
Jawaban: a

89. I would be happy if my father…me a new car
a. buy
b. bought
c. was bought
d. have bought
e. will buy
Jawaban: b

90. An educational Institute needs some qualified teachers. What should they do?
a. announce consumers
b. invite the qualified teachers
c. advertise a job vacancy
d. write a memo
e. promote a new product
Jawaban: c
Pembahasan: sebuah institut membutuhkan beberapa guru yang memenuhi persyaratan, maka institut tersebut sebaiknya memasang iklan lowongan pekerjaan.

91. Susan asked Margareth, “Where do you live?”
He asked her….
a. to ask  gus address
b. to go
c. don’t go anywhere
d. when she go
e. where she lived
Jawaban: e

92. “My fahter is 45 years old. He works at multinational company.”
The sentence is an example of….
a. recount
b. descriptive text
c. narrative text
d. news item
e. headlines
Jawaban: b
Pembahasan: kalimat tersebut adalah contoh teks deskriptif

93. Peggy told me that the girls had helped in the house.
The sentence is an example of….
a. direct speech
b. argumentation
c. reported speech
d. exposition
e. comparison
Jawaban: c
Pembahasan: kalimat tersebut adalah adalah contoh reported speech

94. I’m afraid I …. to your party next week
a. can’t come
b. came
c. would come
d. able to coming
e. comes
Jawaban: a
Pembahasan: kata-kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah can’t come

95. These are the types of narrative text, except….
a. folktales
b. legend
c. advertising
d. historical fiction
e. fantasy
Jawaban: c
Pembahasan: Advertisement bukanlah contoh teks narrative

96. The purpose of narrative text is to…
a. describe
b. retell what happen
c. report something
d. persuade the reader that something is fun
e. entertain
Jawaban: b

97. The social function of descriptive text is to describe….
a. report something
b. particular person
c. persuade the reader that something is fun
d. entertain
e. give an advice
Jawaban: b

98. “You look tired.”
“Yes, I …. last night.”
a. can sleep
b. can’t sleep
c. could sleeping
d. couldn’t sleep
e. am sleeping
Jawaban: d

99. Ronny told me, “I like the movie.”
Rony told me that ….
a. She liked the movie
b. he doesn’t like the movie
c. he liked everything
d. he liked the movie
e. he likes that movie
Jawaban: d
Pembahasan: Rony berkata bahwa ia menyukai filem tersebut

100. I studied at SD “Merah Putih” in Jakarta. After finishing my elementary school. I moved from Jakarta with my parents to Samarinda.”
The text above is an example of….
a. descriptive
b. narrative
c. argumentation
d. news item
e. advertisement
Jawaban: b

101. Would you… return this book to the school library tomorrow?
a. be able to
b. could
c. can
d. mind
e. like
Jawaban: a

102. The following title is the example of narrative text….
a. The procedure of Making a Birthday Cake
b. How to Make Orange Juice
c. Malin Kundang
d. How to be a Good Student
e. The Process of Making a Plane
Jawaban: c

103. Irman Said, “I don’t like watching movie.”
The indirect sentence of the sentence above is….
a. Irman said he doesn’t like watching movie
b. Irman said that he is not like watching movie
c. Irman said that he will not like watching movie
d. Irman said that he did not like watching movie
e. Irman said that he doesn’t like watching movie
Jawaban: d

104. Sany asked me, “What do you bring?”
Sandy asked me…
a. what I brought
b. what I’ve brought
c. what I am bringing
d. what I has brought
e. what I bring
Jawaban: a
Pembahasan: Sally bertanya apakah yang saya bawa

105. The story of Sangkuriang belongs to …. text.
a. narrative
b. descriptive
c. recount
d. report
e. procedure
Jawaban: a
Pembahasan: cerita Sangkuriang termasuk jenis teks narative

106. Raka asked me why I came late?
Raka asked me, “ …. “
a. why are you coming late?
b. why will you come?
c. why did you come late?
e. why does you come late?
Jawaban: c

107. I want a …. flat. We don;t have enough space here.
a. bigger
b. biggest
c. more bigger
d. more biggest
e. big
Jawaban: a
Pembahasan: kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah bigger, yang artinya lebih besar

108. You’ll find your way around the town… if you have a good map.
a. more easy
b. easely
c. more easily
d. more easier
e. easier
Jawaban: e
Pembahasan: kita akan lebih mudah mencari jalan di kota jika memiliki peta yang bagus

109. You look… Have you lost your weight?
a. more fat
b. fatten up
c. thinner
d. fat
e. thin
Jawaban: c
Pembahasan: kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah thinner, yang artinya lebih kurus

110. Health and happines are … money
a. more important than
b. most important
c. important than
d. imported
e. import
Jawaban: a

111. We play volleyball. The passive voice of the sentence is….
a. Volleyball is playing by us
b. Volleyball is played by me
c. Volleyball is played us
d. Volleyball are played by us
e. Volleyball is played by us
Jawaban: e

Questions 2-5 refer to the following text!

I have a close Freind. She is beautiful, attractive, and trendy. She always want to be a trend setter of the day. She always pays much attention on her appearance. Rencently, she bought a new boots from Blowfish shoes production.The shoes really suit her.

Her new Blowfish women shoes are wonderful. When she walks with the shoes, all of her freinds, including me will watch and admire her that she has the most suitable shoes for her physical appearance. The style, bright color, and the brand represent her as a smart woman of the day. She really has a perfect appearance.

She really likes the shoes. She said that the products covered all genders. The blowfish men’s shoes are as elegant as the women’s shoes. The products provide various choice from ballet, casual, until athletic shoes. Those shoes designed in atractive way. The products are international trader mark and become the hottest trend.

112. The text above is an example of …. text
a. narrative
b. descriptive
c. fable
d. argument
e. news item
Jawaban: b
Pembahasan: teks “My Freind’s New Shoes” adalah contoh teks descriptive

113. The text above describes about….
a. shoes
b. friend
c. new stylist
d. products
e. designer
Jawaban: a

114. According to structure of descriptive text. Identification is on the …. paragraph.
a. first
b. second
c. third
d. fourth
e. fifth
Jawaban: a

115. The description is on the …. paragraph
a. first
b. second
c. third
d. fourth
e. fifth
Jawaban: b

116. Tom : “Come at 8!”
Tom told me …..
a. don’t be late
b. come 8 o’clock
c. to come at 8
d. come in
e. to join at 8
Jawaban: c

117. Anna : “Open the window!”
Anna told me….
a. don’t open the window
b. to close the window
c. open the window
d. to open the window
e. open the window, please
Jawaban: d

118. Mandy: “Can I help you?”
Mandy wanted to know….
a. If I help her
b. if she could help me
c. if you can help me
d. if I know her
e. if I can help you
Jawaban: b

119. Oliver taught the children. The passive voice of the sentence is ….
a. The child was taught by Oliver
b. The Children were taught by Oliver
c. The children thinking by Oliver
d. The child was thinking by Oliver
e. I taught a child by Oliver
Jawaban: b

120. Victoria rode the brown horse. The passive voice of the sentences is ….
a. The brown horse was rode
b. The brown had ridden
c. Victoria ridden the brown one
d. I was ride a horse
e. The brown horse was ridden by Victoria.
Jawaban: e

121. Frank : “How muh pocket money does Lisa get?”
Frank wanted to know….
a. when pocket money Lisa got
b. how much it cost
c. how much pocket money Frank got
d. where Lisa bought it
e. how much pocket money Lisa got.
Jawaban: e

122. I have recently lost my dog. He is a big, black and white dog, with a grey spot just above his left ear. He weighs 58 pounds and has black spots on his tongue. He is Chow and Shepred mix. He comes by the name of Sparky.
The text is an example of …. text.
a. narrative
b. argument
c. news item
d. descriptive
e. tale
Jawaban: d

123. The paragraph above tells about….
a. lost freind
b. lost dog
c. a new dog
d. the color of dog
e. pet
Jawaban: b

124. “I woke up early this morning the I cleaned my bedroom, the I went to market to buy vegetables, the I played game with my brother”.
The text above is an example of … text
a. descriptive
b. narrative
c. tale
d. fabel
e. news item
Jawaban: b

125. Teacher: “Do your homework!”
The teacher told me….
a. The homework is done
b. don’t do anything
c. don’t forget the homework
d. to do your homework
e. to do my homework
Jawaban: e

126. Mother waters the flowers.
The flowers….
a. watered by mother
b. are watered by  me
c. is mine
d. were watered is mine
e. are watered by mother
Jawaban: e
Pembahasan: bunga-bunga itu disiram oleh Ibuku.

127. Tom and Max ate five hamburgers.
Fiver hamburgers….
a. ate by me
b. are eat by Tom
c. were eaten by Tom and Max
d. are eaten only by Max
e. were ate by them
Jawaban: c
Pembahasan: lima hamburger telah dimakan oleh Tom dan Max

128. These are the linguistic features of news item text, except….
a. Action verbs
b. Verbal verbs
c. Spatial circumstances
d. Orientation
e. Mental verbs
Jawaban: d

129. The dog bit the old lady
The old lady….
a. is bit by the dog
b. was runaway
c. bitten by the dog
d. was bit herself
e. was bitten by the dog
Jawaban: e
Pembahasan: wanita tua itu digigit anjing.

130. These are the linguistic features of descriptive text, excep….
a. Specific participants
b. Mental verbs
c. Linking verbs
d. Simple present
e. Noun phrase
Jawaban: b

This text is for questions no. 131-137
My name is Hani. Layla and I live next to each other. …(1) often go shopping together. Layla is …(2) best friend. On Sunday, …(3) came to visit me and saw a new car outside. “Does that car be long to you?”, she asked. “Where is …(4) old car?” No, it’s not …(5)”, I said” …(6)” belongs to david and Fatima in next door. It’s …(7) car.
131. a. She
b. We
c. They
d. It
e. He
Answer: b
Pembahasan: menggantikan ‘Layla and I’ dalam kalimat sebelumnya

132. a. her
b. his
c. our
d. my
e. its
Answer: d
Pembahasan: Menunjukan kata kepunyaan

133. a. he
b. they
c. we
d. she
e. he
Answer: d
Pembahasan: menggantikan ‘Layla’ dalam kalimat sebelumnya

134. a. your
b. you
c. it
d. his
e. our
Answer: a
Pembahasan: menunjukan kata kepunyaan

135. a. his
b. mine
c. hers
d. ours
e. its
Answer: b
Pembahasan: menunjukkan kata kepunyaan

136. a. its
b. it
c. his
d. they
e. she
Answer: b
Pembahasan: menggantikan kata ‘car’ yang dimaksud dalam teks.

137. a. theirs
b. his
c. their
d. her
e. my
Answer: c
Pembahasan: menunjukkan kata kepunyaan

This text is for questions no. 138-140
Helen visits Naiya in Brazil. Naiya tells Helen about the famous Samba Festival which occurs once in a year. Helen is so happy to hear that. She wants to learn how to dance Samba. They both travel around before they see the festival. They visit some places which introduce the culture of Brazil. Helen buys feijoada, a traditional dish in Brazil, and she loves it so much. Naiya then takes Helen to see the festival at night. Helen is so happy and say thanks to her best friend for the unforgettable memories.

138. Who is Naiya?
a. Helen’s youngers sister.
b. Helen’s best friend.
c. Helen’s pen pal.
d. Helen’s acquaintance.
e. Helen’s older sister.
Answer: b
Pembahasan: disebutkan dalam teks kalimat terakhir

139. What festival does Helen visit in Brazil?
a. Tango
b. Macau
c. Samba
d. Night
e. Salsa
Answer: c
Pembahasan: disebutkan dalam teks kalimat kedua

140. What is the name of the traditional dish that Helen bought?
a. Feijoara
b. Feijoada
c. Feijonada
d. Ferijoada
e. Freijoada
Answer: b
Pembahasan: disebutkan dalam teks kalimat ketujuh

141. Yuri … to Bali with her sister.
a. go
b. gone
c. goes
d. goer
e. goers
Answer: c

142. Kevin …roses for his grandmother who … in Jakarta.
a. buys, live
b. buy, lives
c. buys, lives
d. buy, live
e. bring, lives
Answer: c
Pembahasan: verb untuk subjek orang ketiga tunggal ditambah es/s

This text is for questions no. 143-145

The Great Wall of China

The Great Wall, or Chang Cheng in Chinese, is massive. It begins in the east at the Yellow Sea, travels near China’s capital, Beijing, and continues to west through numerous provinces. It winds like a snake through China’s varied terrain for thousands of miles. Smaller walls extend from the main wall.
According to conservative  estimates, the Great Wall’s length is approximately 2,400 miles. Its thickness rangers from 15-30 feet wide, and it reaches in height to about 25 feet. The Great Wall has been considered as one of the world’s wonders. The Great Wall is undeniably one of humankind’s most prominent and enduring architectural feats. It is a testament to people’s ability to plan, organize, create and work diligently together. The wall is a monument to the Chinese civilizations, one that came at great costs and through countless sacrifices.

143. Where is the Great Wall located?
a. China
b. Hong Kong
c. Taiwan
d. Macau
e. Mongolia
Answer: a
Pembahasan: disebutkan dalam teks kalimat pertama

144. How Thick is the Great Wall?
a. 15-25 feet wide
b. 10-25 feet wide
c. 15-30 feet wide
d. 15-35 feet wide
e. 15-20 feet wide
Answer: c
Pembahasan: disebutkan dalam teks kalimat keenam

145. Where does the Great Wall begin?
a. in the south at the yellow Sea
b. in the north at the Red Sea
c. in the south-east at the Yellow Sea
d. in the north west at the Yellow Sea
e. in the east at the Yellow Sea
Answer: e
Pembahasan: disebutkan dalam teks kalimat kedua

II. Arrange the words below into good order!

146. Big – London – located – is – Ben – in
Answer: Big ben is located in London.

147. Dewi – the – her – friends – Egypt – to – Pyramid – go – and – to – see
Answer: Dewi and her friends go to Egypt to see the pyramid.

148. He – roses – his – buys – mother – for
Answer: He buys roses for his mother.

149. My – hates – mother – dirty – my – socks
Answer: My mother hates my dirty socks

150. Italy – to – wants – go – she – to
Answer: She wants to go Italy.

III. Write a descriptive text about your favorite tourism object in your city!

Safari Park is a quite unique zoo. it lies about 90 kilometers from Jakarta. It is located in Cisarua, Bogor, West Java. In Safari Park, the visitors are not allowed to get off their cars or buses.

The animals are grouped in certain blocks. The first block is for wild animals like tigers and lions. The second block is for big animals like elephants, hippopotamus, rhinoceros, zebras, and giraffes. The next block is for primates like orangutans and gorillas. In the last block, we can see bears and ostriches. The other blocks are conventional zoos because some of the animals are in cages like white tigers, monkeys, birds, and crocodiles.

Itulah beberapa contoh soal UTS Bahasa Inggris bagi adik-adik yang duduk dibangku kelas 10 SMA/MA. Dengan adik-adik banyak berlatih soal-soal adik-adik akan mulai terbiasa dengan soal bahasa Inggris. Dan pastinya adik-adik akan mendapatkan informasi dan bertambah wawasan jika banyak berlatih soal-soal. Dengan begitu adik-adik akan mudah dalam mengerjakan soal ulangan. Semoga informasi diatas dapat bermanfaat dan membantu adik-adik dalam memudahkan belajar bahasa inggris. Sekian, Terimakasih 🙂

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *