120+ Contoh Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 12 SMA/MA Disertai Kunci Jawaban dan Pembahasan

Bahasa Inggris merupakan salah satu bahasa yang dapat kita gunakan hampir di seluruh negara, bahkan jika kamu dapat menguasai Bahasa ini maka menjadi nilai plus disaat kelak mencari kerjaan nantinya. SMA merupakan jenjang pendidikan yang setelah itu bisa kalian putuskan untuk kuliah ataupun mencoba untuk mencari pekerjaan.

Pada kesempatan kali ini admin akan memberikan contoh soal UAS Bahasa Inggris kepada kamu yang saat ini sedang duduk di kelas 12 SMA/MA. Soal yang akan admin berikan berupa Pilihan Ganda (PG) serta Essay dan admin juga sertakan kunci jawabannya agar kamu dapat mengetahui kemampuanmu saat ini. Tidak hanya itu juga, bila kamu masih kurang mengerti maka admin juga sudah menyediakan pembahasannya agar kamu dapat mempelajarinya.

Contoh Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 12 SMA MA Disertai Kunci Jawaban dan Pembahasan

Baca Juga : 110+ Contoh Soal PG Bahasa Indonesia Kelas 12 SMA/MA dan Kunci Jawaban

100+ Contoh Soal Pilihan Ganda (PG) UAS Bahasa Inggris Kelas 12 SMA/MA

(Untuk nomer 1 – 10) A sandwich is a … (1) item, typically consisting of two or more slices of… (2) with one or more fillings between them, or one … (3) of bread with a topping or toppings, commonly … (4) an open sandwich. Sandwiches are a widely … (5) type of lunch food, typically taken to …(6) or school, or picnics to be … (7) as part of a packed lunch. They generally contain a combination of salad vegetables, … (8), cheese, and a variety of sauces or savory spreads. The bread can be used as it is, or it can be coated with any condiments to enhance …(9) and texture. They are widely sold’in restaurants and cafes.

1. The correct answer is ….

a. food
b. fight
c. fetch
d. fit Jawaban: a
Jawaban: a
Jawaban yang benar adalah food.

2. The correct answer is ….

a. beard
b. bear
c. bread
d. bed
Jawaban: c
Jawaban yang benar adalah bread.

3. The correct answer is ….

a. ice
b. slice
c. nice
d. face
Jawaban: b
Jawaban yang benar adalah slice.

4. The correct answer is ….

a. waited
b. stopped
c. entered
d. called
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah called.

5. The correct answer is ….

a. familiar
b. popular
c. known
d. brown
Jawaban: b
Jawaban yang benar adalah popular.

6. The correct answer is ….

a. dark
b. park
c. work
d. fork
Jawaban: c
Jawaban yang benar adalah work.

7. The correct answer is …

a. eaten
b. beaten
c. fasten
d. taken
Jawaban: a
Jawaban yang benar adalah eaten.

8. The correct answer is ….

a. seat
b. beat
c. meat
d. cheat
Jawaban: c
Jawaban yang benar adalah meat.

9. The correct answer is ….

a. Flour
b. Spur
c. Blur
d. flavor
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah flavor.

10. The correct answer is ….

a. lives
b. cafes
c. lies
d. flies
Jawaban : b
Jawaban yang benar adalah cafes.

11. Natural food does not have chemicals, additives or growth hormones. Natural food is simply food grown … the way nature intended.
The best word for the missing word above

a. organic
b. nature
c. organically
d. natural
Jawaban : a
Jawaban yang benar adalah organic.

(Untuk nomer 12 – 15) In the meat industry, they need to mass produce, so they … (12) their livestock chemicals and … (13) hormones, this way the animals… (14) bigger and faster. Could this be the reason our children are becoming  … (15) at an earlier age? It is quite possible. The meat industry also uses sneaky tactics to trick consumers into thinking the meat still fresh.

12. The correct answer is ….

a. need
b. feed
c. eat
d. grow
Jawaban : b
Jawaban yang benar adalah feed (memberi makan).

13. The correct answer is ….

a. growth
b. grow
c. green
d. grown
Jawaban : a
Jawaban yang benar adalah growth (pertumbuhan).

14. The correct answer is ….

a. make
b. become
c. are
d. grow
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah grow (tumbuh).

15. The correct answer is ….

a. sick
b. health
c. obese
d. thiny
Jawaban: c
Jawaban yang benar adalah obese (kegemukan).

16. Her hand writting is … mine.

a. bigger than
b. well than
c. beautiful than
d. better than
Jawaban: d
Tulisan tangannya lebih bagus dari pada tulisan tanganku.

17. The first singer sings …, but the second one j sings better.

a. beautifully
b. better
c. well
d. bad
Jawaban: c
Penyanyi pertama menyanyi dengan bagus, tetapi penyanyi kedua menyanyi lebih bagus.

18. Organic foods are traded in a way that limits the use of synthetic materials during production.
The meaning of the bold typed word above is….

a. buatan
b. membuat
c. terbuat dari
d. dibuat
Jawaban: a
Makanan- makanan organik dibuat/diproduksi dengan cara membatasi penggunaan bahan- bahan sintetis/buatan selama masa produksi.

19. The needed of food makes people … a way to get healthy food.
The best word to complete the sentence above
a. choose
b. think
c. buy
d. cook
Jawaban: b
Kata yang tepat adalah think (berpikir/ memikirkan)

20. Indah: What do you plan to do next Sunday?
Rangga: Nothing. What about you?
Indah: I… to the Book Store. Can you join me?
Rangga: Sure.

a. go
b. am going to go
c. gone
d. have gone
Jawaban: b
Dialog tersebut membicarakan suatu rencana, maka tense yang tepat adalah simple future tense, bentuk yang dipakai adalah be going to.

21. Her two younger sisters are at Senior high school and her… sister studies in university.

a. old
b. older
c. eldest
d. oldest
Jawaban: c
Dua adik perempuannya sekoiah di SMU dan kakak perempuan tertuanya kuliah di universitas. Eldest tidak digunakan untuk membandingkan dan hanya digunakan untuk orang. Eldest digunakan untuk menunjukkan orang yang paling tua dalam suatu keluarga.

22. Lulu : Dinar, do you think Ms. Dian is going to ask a question about the Study Tour report?
Dinar: …I doubt it will be a difficult question, but there will be a question. Rest assured.

a. l am not certain of it
b. I am sure of it
c. I’m little uncertain
d. I am unsure about it.
Jawaban: b
Expression of certainty yang, tepat untuk dialog diatas adalah I am sure of it. (Saya yakin tentang hal tersebut)

23. Is- attend- -in- University- to- going-lndonesia- He- the- of-meeting
Arrange the words above into the correct-a

a. He a is attend meeting to going of the University in Indonesia.
b. He attend is going a to meeting in the University of Indonesia.
c. He is going a to attend of meeting in University the Indonesia.
d. He is going to attend a meeting in the University of Indonesia.
Jawaban: d
Dia akan menghadiri pertemuan di Universitas Indonesia.

24. Organic food is … than fast food.

a. More health
b. Healthier
c. Healthiest
d. The most health
Jawaban: b
Makanan organik lebih menyehatkan (healthier) dari pada makanan cepat saji.

25. Mount Merbabu is 11,000 feet high.
Mount Semeru is 8,000 feet high.
The comparasion of those sentences is ….

a. Mount Merbabu is higher than Mount Semeru.
b. Mount Semeru is higher than Mount Merbabu.
c. Mount Merbabu is as high as Mount Semeru.
d. Mount Merbabu is the highest in the world.
Jawaban: a
Gunung Merbabu lebih tinggi (higher) daripada gunung Semeru.

This section is for number 26 to 35

This is growth spurt time, kids …(26) about 20% of adult height and 50% of adult weight during … (27). Because growth and … (28) is so rapid during this period, the requirements for all nutrients increase. This is especially true of calcium and … (29). The best way to … (30) teen dietary changes is by … (31) information about short-term consequences that they can relate to: appearance, athletic ability, popularity and… (32) of life, because these are more important to most teens than long-term health. Calcium will … (33) them grow taller during their growth spurt. Iron will help them … (34) better on tests and … (35)

26. The correct answer is ..

a. gen
b. gain
c. plain
d. brain
Jawaban: b
Jawaban yang benar adalah gain.

27. The correct answer is ….

a. add
b. bread
c. adolescence
d. consequences
Jawaban:c
Jawaban yang benar adalah adolescence.

28. The correct answer is ….

a. change
b. catch
c. cage
d. cat
Jawaban : a
Jawaban yang benar adalah change.

29. The correct answer is

a. gone
b. cone
c. freon
d. iron
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah iron.

30. The correct answer is …

a. make
b. take
c. fake
d. bake
Jawaban: a
Jawaban yang benar adalah make.

31. The correct answer is ….

a. bringing
b. taking
c. presenting
d. changing
Jawaban:c
Jawaban yang benar adalah presenting.

32. The correct answer is ….

a. garment
b. enjoyment
c. government
d. excitement
Jawaban : b
Jawaban yang benar adalah enjoyment.

33. The correct answer is ….

a. sleep
b. slept
c. pulp
d. help
Jawaban : d
Jawaban yang benar adalah help.

34. The correct answer is ….

a. do
b. foe
c. you
d. blue
Jawaban : a
Jawaban yang benar adalah do.

35. The correct answer is ….

a. say
b. bye
c. stay
d. play
Jawaban : c
Jawaban yang benar adalah stay.

Text for number 36 to 41

Fax Machine

Fax, the short term for facsimile is a telecommunications technology used to transfer copies (facsimiles) of documents, especially using affordable devices operating over the telephone network. The word telefax, short for telefacsimile, for “make a copy at a distance”, is also used as a synonym. The device is also 1known as a telecopier in certain industries. When sending documents to people at large distances, faxes have a distinct advantage over postal mail in that the delivery is nearly instantaneous, yet its disadvantages in quality and its proprietary format have relegated it to l Ja position beneath email as the prevailing form electronic document tranferral.

36. What is “fax” short term for?

a. Faxi
b. Facsimiles
c. Telefax
d. Faxphone
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah facsimiles, lihat kalimat ke-1 pada teks.

37. What is fax?

a. Fax is a tool for the telephone.
b. Fax is the tool to print something.
c. Fax is a tool to transfer copies (facsimiles) of documents.
d. Fax is a tool to type something
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah tool to transfer copies (facsimiles) of documents lihat kalimat ke-1 pada teks.

38. What is “telefax” short term for?

a. Facsimiles
b. Telegram
c. Telefacsimiles
d. Electronic male
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah Telefacsimiles lihat kalimat ke-2 pada teks.

39. What is the other called of telefax?

a. Fax
b. Telefacsimiles
c. E-mail
d. Telegram
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah Telefacsimiles lihat kalimat ke-2 pada teks.

40. “… faxes have a distinct advantage over postal mail in that the delivery is nearly mstantenous… “

a. benefit
b. useful
c. income
d. disadvantage
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah disadvantage (kerugian)

41. “… telecommunication technology used to transfer copies (facsimiles) of a document.”
What is the meaning of transfer?

a. Memindahkan
b. Membuat
c. Menggandakan
d. Mencetak
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah memindahkan.

42. Anna: Was Indonesia team as strong as Japan?
Cindy: No, I think Japan was stronger than Indonesia.
Ana:But … China, Japan or Indonesia?
Cindy: China.

a. Which team is the strongest
b. Which team is the weakest.
c. Which country plays better.
d. Which country plays the fastest
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah Which team is the strongest, degree of comparasion jenis superlatif (paling).

43. Jane: Do you want to join us for the coming holiday?
Gina: Where are you going?
Jane: To Pangandaran beach.
Gina: … My family plans to visit my grandfather in the village.

a. I am certain
b. That’s a good idea
c. I don’t doubt that
d. I am not sure
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah I am not sure. Gina tidak yakin bisa ikut Jane karena keluarganya mempunyai rencana mengunjungi kakeknya di desa.

44. Arrange these words into a good sentence Noodles (1) – a bowl (2) – will (3) – of (4) – have (5) – fried (6) – I (7)

a. 7-3-5-2-4-6-1
b. 7-3-5-2-6-4-1
c. 7-3-5-6-1 -4-2
d. 7-3-5-2-1 -4-6
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah I will have a bowl of fried noodle.

45. Jack: Do you know about the most famous sport in the world?
Bob: Yes. That is the Olympic games.
Jack: Yeah. I… with you.

a. sure
b. certain
c. agree
d. disagree
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah agree.

46. Ali: I like to hear murotal Al Qur’anul Kareem by reciter Sheikh Ghamidee.
Muhamad: When…?
Ali: Tomorrow, at this dormitory.

a. is borrow me
b. will you lend me
c. you borrow
d. do you borrow it
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah when will you lend me? karena merupakan suatu rencana yang akan dilaksanakan besok.

47. Saiful: Are they Hammam and Umar?
Ali: Yes, they are.
Saiful: Where are they going?
Ali: I think they… fishing
Saiful: I love fishing. Let’s join them.

a. Is going to
b. Going to
c. Were going to
d. Are going to go
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah are going to go, untuk menyatakan kegiatan yang akan dilakukan.

48. Mark: This is my painting, Sir.
Mr. Rudolph: Wow, I think it is… one.
Mark: Thank you.

a. the worst
b. the worse
c. the best
d. the better
Jawaban: c
Jawban yang tepat adalah the best, bentuk degree comparison jenis superlative.

49. James: Which one is better, traveling by taxi or a bus?
Alexa: Of course by taxi, but traveling by bus… than a taxi.

a. more expensive
b. expensive
c. cheaper
d. cheap
Jawaban : c
James akhirnya memilih akan naik bus setelah diberi tahu Alexa bahwa naik bus lebih murah (cheaper)

50. Tylor: Why does your father like living in the countryside?
Eva: Because it is… living in the city.

a. quite
b. the quietest
c. quiter than
d. as quietest
Jawaban: c
Di pedesaan lebih tenang (quiter than) dari pada di kota

51. Rosa: Do you like listening to the radio?
Linda: Yes, I often listen to the BBC.
Rosa: I do too. But I think the afternoon broadcast is … than in the morning.
Linda: You are right.

a. as clear as
b. clearer
c. clearest
d. clear
Jawaban: b
Siaran di sore hari lebih jelas (clearer) dari pada di pagi hari.

52. Budi beats Hoyer-Larsen of Denmark at the Sanyo Indonesia Open Badminton Championships because he played … than Hoyer- Larsen

a. carefully
b. as carefully
c. more carefully
d. the most carefully
Jawaban: c
Bermain lebih berhati-hati (more carefully)

53. Andy: Do you like pizza?
Wiliam: No I don’t. How about you?
Andy: ….

a. I don’t either
b. Neither don’t I
c. I don’t too
d. So do I
Jawaban: a
Either dan Neither di gunakan untuk kalimat negatif. Andy mengatakan ia juga tidak suka pizza. Bentuk eliptic yang tepat adalah / don’t either.

54. Zack: …
Smith: Neither can I.

a. I can’t operate a computer.
b. I like to write a letter.
c. I don’t think he can do that.
d. I am not going to go.
Jawaban : a
Smith menjawab aku tidak bisa. Kalimat ini mengungkapkan ketidakmampuan dengan menggunakan can’t. Maka kalimat sebelumnya (kalimat Zack) juga menggunakan can’t.

55. Harry: I have never been to Bali. How about you?
James: …

a. I have too.
b. I haven’t too.
c. So have I.
d. Neither have I.
Jawaban : d
James mengatakan bahwa ia juga belum pernah ke Bali. Bentuk elipticnya adalah Neither have I

Listening Section Text for number 56 to 66

The 18th and 19th centuries glass was very expensive and was … (56) for limited applications, such as stained glass windows for churches. Large-scale glass manufacture … (57) with the industrial revolution with the mass production of glass containers beginning at the onset of the 20th century and glass light bulb production automated in 1926. Nowadays glass is much less expensive and is … (58) for granted as a packaging material in addition to its use in windows and other applications. New glass is… (59) from a mixture of four main ingredients: sand, soda ash, limestone and other additives. Glass can be… (60) indefinitely as part of a simple but hugely beneficial process, as its structure does not… (61) when reprocessed. If recycled glass is used to…(62) new bottles and jars, the energy… (63) in the furnace is greatly reduced. After accounting for the… (64) and processing needed, 315kg of C02 is… (65) per ton of glass melted.

56. The correct answer is …

a. use
b. used
c. news
d. loose
Jawaban: b
Jawaban yang benar adalah used.

57. The correct answer is …

a. became
b. begun
c. begin
d. began
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah began.

58. The correct answer is …

a. taken
b. taking
c. take
d. takes
Jawaban: a
Jawaban yang benar adalah taken.

59. The correct answer is …

a. make
b. made
c. meet
d. maid
Jawaban: b
Jawaban yang benar adalah made.

60. The correct answer is …

a. recycles
b. bicycle
c. recycle
d. recycled
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah recycled.

61. The correct answer is …

a. deterioration
b. interior
c. deteriorate
d. deteriorated
Jawaban: d
waban yang benar adalah deteriorated.

62. The correct answer is …

a. make
b. made
c. maid
d. makes
Jawaban: a
waban yang benar adalah make.

63. The correct answer is …

a. needled
b. need it
c. needed
d. indeed
Jawaban : c
Jawaban yang benar adalah needed.

64. The correct answer is …

a. transported
b. transfer
c. transfered
d. transport
Jawaban: d
Jawaban yang benar adalah transport.

65. The correct answer is …

a. save
b. saved
c. safe
d. shave
Jawaban : b
Jawaban yang benar adalah saved.

66 .Carlos: ….?
Santiago: Yes, I have.
Carlos: When did you go there?
Santiago: Last year.

a. Are you going there?
b. Did you go there?
c. Have you go there?
d. Have you ever gone to New York?
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah “have you ever gone to Bali”, Carlos ingin menanyakan pakah Santiago pernah pergi ke New York.

67. Nina : … Jane?
Sazkia : “Yes. She is typing a letter in her room now.

a. Did you see
b. Do you see
c. Have you seen
d. Have you ever seen
Jawaban: c
Jawaban yang sesuai adalah Have you seen, Nurmaila ingin menanyakan apakah Sazkia tadi melihat Jane.

68. … this text several times but I still confused.

a. have read
b. read
c. have been reading
d. was reading
Jawaban: a
Jawaban yang paling tepat adalah “have read” yang menunjukkan pola present perfect.

69. Jessica: Will you have lunch with me?
Samantha: I’d love to, but I am still full. I… my lunch.

a. have
b. have had
c. will have
d. am having
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah Have had. Samantha sudah kenyang berarti dia sudah makan siang. Untuk menyatakan kegiatan yang telah selesai dilakukan, digunakan bentuk present perfect.

70. Rangga : Why do you look sad?
Niko : Because I… my wallet.

a. have just lost
b. just lost
c. am just lost
d. will just lost
Jawaban: a
Just artinya baru saja yang menunjukkan kejadian yang telah berlalu. Just adalah keterangan waktu untuk present perfect. Sehingga jawaban yang tepat adalah Have just lost.

71. Angie: I wonder why Miss Dian … yet.
Novita: I do too. As I know, she is always on time.

a. won’t come
b. didn’t come
c. isn’t come
d. hasn’t come
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah hasn’t come, untuk menyatakan bahwa Miss Dian belum datang maka menggunakan present perfect tense.

72. Anna: Was Indonesia team as strong as Japan?
Cindy: No, I think Japan was stronger than Indonesia.
Ana: But … China, Japan or Indonesia?
Cindy: China.

a. Which team is the strongest
b. Which team is the weakest.
c. Which country plays better.
d. Which country plays the fastest
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah Which team is the strongest, degree of comparasion jenis superlatif (paling).

73. Nadine … her mother before she came home.

a. phones
b. phoned
c. has phoned
d. had phoned
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah had phoned. Nadine telah menelephone ibunya (past perfect tense) sebelum dia pulang ke rumah (past tense)

74. Our teacher never… England.

a. visits
b. visited
c. has visited
d. had visited
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah has visited. Guru kita belum pernah ke England, sesuatu yang terjadi sebelum sekarang menggunakan bentuk pesent perfent tense.

75. Pedro … an accident when they had been in Italy.

a. gets
b. got
c. has got
d. had got
Jawaban: b
Jawabanyang tepat adalah got. Pedro mendapat kecelakaan saat dia telah sampai di Italy.

76. Susie: Can Jack speak English?
Tom: May be, he… the English course ten two years.

a. is joining
b. has joined
c. will join
d. joins
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah has joined.

77. Ryan: Here we are! The busiest harbor in Jakarta.
Sam: Look! A ship is coming.
Gina: …
Ryan: Yes. You know it can carry 2000 passengers at one time.

a. What is a big ship?
b. How big is this ship?
c. What a big ship!
d. How comfortable is the ship?
Jawaban: c
Jawaban yang tepat adalah what a big ship! salah satu bentuk expression of admiration.

Text for number 78 to 80

Plastic recycling is the process of recovering scrap or waste plastics and reprocessing the material into useful products, sometimes completely different in form from their original state. Typically a plastic is not recycled into the same type of plastic, and products made from recycled plastics are often not recyclable. When compared to other materials like glass and metal materials, plastic polymers require greater processing to be recycled. Plastics have a low entropy of mixing, which is due to the high molecular weight of their large polymer chains. When different types of plastics are melted together they tend to phase-separate, like oil and water, and set in these layers.

78. What is plastic recycling mean?

a. The process of how to make a bottle of plastic.
b. The process of recovering scrap or waste plastics and reprocessing the material into useful product.
c. The way to collect plastics.
d. Step to selling plastocs’ product.
Jawaban: b
Jawaban yang tepat adalah The process of recovering scrap or waste plastics and reprocessing the material into useful products.
Lihat kalimat pertama pada text diatas.

79. Is plastic recycled into the same type of plastic?

a. No, it isn’t.
b. Yes, it is.
c. No, it doesn’t.
d. Yes, it does.
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah No, it isn’t. Lihat kalimat ke- 2 pada teks diatas.

80. What’s kind of plastic that require greater processing to be recycled?

a. bottle plastic
b. bag plastic
c. plastic polymer
d. plastic Jawaban: c
Jawaban: c
Jawabanyang sesuai adalah plastic polymer. Lihat kalimat ke- 2 pada teks diatas.

81. Harry: Would you like to go camping with us next holiday?
Donny: … but I have to take care of my mom. She has been hospitalized for a week.

a. It sounds interesting
b. Sorry I can’t
c. I’m afraid not
d. I am sorry to hear that
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, It sounds interesting.

82. Anisa: Mom, could I have another cookie, please?
Mother: …, but don’t forget to share it with your sister.

a. Of course
b. But it is so urgent
c. Listen, don’t bother her
d. You are kidding, I can’t
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, of course.

83. A tsunami is a very large sea wave that is … by a disturbance along the ocean’s floor.

a. mobilized
b. generated
c. influenced
d. appreciated
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, mobilized.

84. Waiter: Under what name would you like the reservation?
Hasan: Siregar, Hasan Siregar.
Waiter: …
Hasan: Yes. It’s 555 -9363.

a. May I have your phone number?
b. Can I tell you my phone number?
c. Should you write your phone number?
d. Will you speak about your phone number?
Jawaban: a
Jawaban yang tepat adalah, May I have your phone number? Suatu ungkapan permintaan yang sopan.

85. The drugs … by Alysa, she got influenza.

a. has drank
b. have drank
c. has been drank
d. had been drank
Jawaban: d
Jawaban yang tepat adalah, had been drank. Klausa ini berbentuk kalimat pasif past perfect tense karena kejadian ini lebih dahulu terjadi dari klausa pertama.

Questions no. 86 to 88 refer to the following text.

At present, aeroplaners are playing a very important role to …. (86) …. one place to another. People can go round the world just in a two-day flight by the world’s first supersonic airliner, Concorde, wich …. (87) …. at a height of over 18.000 meters and …. (88)…. a speed of over 2.000 km per hour.

86. a. disjoin
b. part
c. connect
d. separate
e. divide
Jawaban: c
Pembahasan: Kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah connect, yang artinya menghubungkan

87. a. goes
b. files
c. jumps
d. drives
e. comes
Jawaban: b
Pembahasan: Kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah files, yang artinya terbang.

88. a. cuts
b. continues
c. moves
d. reaches
e. limits
Jawaban: d
Pembahasan: Kata yang tepat untuk mengisi titik-titik tersebut adalah reaches, yang artinya mencapai.

89. Erwin: “I want you to meet William, a new student. He is from Australia.”
William: “How do you do?”
Danny: “….”
a. How do you do?
b. Hi, how are you?
c. Are you all right
d. Nice to meet you too.
e. See you later.
Jawaban: a
Pembahasan: Respon untuk sapaan How do you do? Adalah How do you do?

90. X : “I have to go to school, but look at the sky. It is very cloudy. I think It is going to rain.”
Y : “….”
a. You don’t take an umbrella
b. I should take an umbrella
c. You are going to take an umbrella
d. I may take an umbrella
e. You should take an umbrella
Jawaban: e
Pembahasan: Y menyarankan X untuk membawa payung.

91. Toni left for Bandung this morning.
What did you say?
a. I said that Toni leaves for Bandung
b. I said that Toni will leave for Bandung.
c. I said that Toni would leave for Bandung.
d. I said that Toni had left for Bandung.
e. I said that Toni was leaving for Bandung.
Jawaban: d

92. X : “I need to talk to you. Could we meet at Ninety Nine café?”
Y : “What time?”

X : “After work at six p.m..”
Y : “….”
a. Surely no, wait for me there
b. Okay I’ll be there
c. I’m sorry I meet you there
d. Sure, but I work over time
e. Next time, I will be there
Jawaban: b
Pembahasan: Y akan datang untuk menemui X.93. X : “Here we are. Let’s see the menu.”
“There is a tomato juice and an orange juice.”
Y : “What do you prefer?”
X : “….”
a. I prefer orange juice better
b. I prefer orange juice than tomato juice
c. I like orange juice better to tomato juice
d. I like orange juice to tomato juice better
e. I’d rather have orange juice than tomato juice
Jawaban: e

94. X : “Would you like milk or sugar in your coffee?”
Y : “Neither, thank you.”
X : “Excuse me, what do you want?”
Y : “….”
a. coffee not tea
b. tea not coffee
c. nothing to drink
d. black coffee without sugar
e. either not milk or sugar in the coffee
Jawaban: e
Pembahasan: Y tidak menginginkan susu dan gula di dalam kopinya.

95. X : “Could you tell me when I can see the director, please?”
Y : “….”
a. I will give you some money now
b. You can give me your schedule tomorrow
c. Yes, you could tell me now
d. He will have a holiday tomorrow
e. Let me check the schedule first
Jawaban: e
Pembahasan: Y akan mengecek jadwal direktur terlebih dulu.

96. Devi: I saw Mr. Sofyan come by bus this morning. Where is his car?
Aldi: His car is broken so he asked the mechanic to repair it.
Devi: I see.
From the dialogue we can conclude that….
a. Mr. Sofyan had repaired his car
b. Mr. Sofyan had his car repaired
c. the mechanic asked to repair the car
d. the mechanic asked Mr. Sofyan to repair the car
e. the mechanic and Mr. Sofyan repaired the car
Jawaban: b

97. Although the telephone was patented by Alexander Graham Bell in 1876, the first transatlantic telephone cable went into operation eighty years later.
When did the transatlantic telephone cable go into operation?
a. When Alexander Graham Bell was still alive.
b. Soon after Alexander Graham Bell invented the telephone.
c. Before Alexander Graham Bell patented his invention.
d. In 1796
e. In 1956
Jawaban: e

Questions no. 98 and 100 refer to the following text.

Satellite Space-eyes does not look like the satellites of the 1980’s. It has large wings that gather solar power. The power is for the motor. It keeps the satellite in the same place above the earth. All the big farmers in the area have paid for the cost of Satellite Space-eye.
Constants in one of those farmers, his home computer makes the connection with Satellite Space-eye. He asks to see picture of the field in the south-west corner of his farm. The picture appears on a TV screen. It is a picture of a green wheat field. Everything looks fine. He then asks the computer to show the same area, but in colors. The colors show the different temperatures in the field. He knows healthy wheat plants will all be green. The TV screen blinks and a beautiful pictures appears. It has many shades of blue, red, and green.
Constants looks closely at the large red spot near the middle of the wheat field. He knows that something is wrong in the wheat field. He knows that something is wrong in the wheat field. The red color means the spot is warmer than its surroundings. It may be due to-lack of moisture or not enough nutrients in the soil. Insect eating the wheat can also show a red spot.
Constants tells the computer to tell him more about the warm spot. The computer points out that the problem is a shortage of nitrogen in the soil. He asks the computer to predict the harvest if he adds the fertilizer. He then tells the computer the current market price for wheat. He also tells the price of the fertilizer. He asks for a costing. He wants to know if it will give him a profit to add the fertilizer. The computer gives him the answer, is it a science fiction? No, it is happening now.97. The text tells about….
a. Constant and his wheat field
b. the use of Satellite Space-eye in farming
c. the blue, red, and green colors in the TV screen
d. the meaning of the colors appeared in the TV screen
e. the ability of the computer to predict
Jawaban: b
Pembahasan: Teks tersebut menceritakan tentang kegunaan Satellite Space-eye dalam pertanian.

98. The main idea of paragraph two is….
a. Constant is one of the farmers who makes use of the Satellite Space-eye
b. Constant’s home computer is connected to Satellite Space-eye
c. the picture appears on the TV screen comes from Satellite Space-eye
d. various information can be served by Satellite Space-eye
e. the Satellite Space-eye sent Constant what he wanted
Jawaban: a
Pembahasan: Pikiran utama paragraf 2 adalah Constanza merupakan salah satu petani yang memanfaatkan Satellite Space-eye.

99. The red color showed on the TV screen means that….
a. the plants are healthy
b. the soil does not have enough nutrients
c. the temperature is low
d. the plants are not disturbed by any insect
e. the wheat field is in good condition
Jawaban: b
Pembahasan: Penjelasan tentang hal ini terdapat pada paragraf 3.

100. What can also show a red spot on the TV screen?
a. insect eating the wheat
b. fertilizer
c. wheat plants
d. different area
e. nutrients
Jawaban: a
Pembahasan: Penjelasan tentang hal ini terdapat pada paragraf ketiga, kalimat terakhir.

20+ Contoh Soal ESSAY UAS Bahasa Inggris Kelas 12 SMA/MA

I. Answer the following questions with the correct answer!

1. Use the correct verbs in these sentences!
a) He had saved up for five years before he bought a car.
b) When I arrive, she has got ready to go.

2. Translate the following sentences into English!
Bibi akan memberitahunya bahwa ibunya telah meninggal dunia.
Answer: Aunt will tell him that his mother has passed away.

3. Translate the following sentences into English!
Jane sedih karena telah menyakiti sahabatnya.
Answer: Jane is sad because she has hurt her best friend.

4. Complete the dialogues below with the appropriate expressions!
Mat: Let’s go, we must be hurry! The sun will rise.
Andy: OK. I want to see the sunrise from the top of this mount.
Mat: Hey! Look at the right side! The sun has risen.
Andy: Oh, my God, What a beautiful sunrise!

5. Complete the dialogues below with the appropriate expressions!
Ben: What will you paint about?
Lisa: I will paint about a flower garden. How about you?
Ben: I have painted flower garden too, but my little sister has turned it. Well, I have to paint something else again, now.
Lisa: Oh, How awful.

II. Read the dialogue then answer the following questions!

Two best friends meet in the bookstore.

Jasmine: Karin!
Karina: Hi, Jasmine! What are you doing here?
Jasmine: I will buy some things to make handmade of our English task. You did not come to some days. Where have you been? Are you OK?
Karina: I’m fine, Jasmine. My mother got sick, she stayed in the hospital now.
Jasmine: I am sorry to hear that, dear. Tell me more.
Karina: She has cancer. Now, the doctor has treated her with chemotherapy.
Jasmine: Oh, it’s okay. Everything will be alright.
Karina: Look at it! Yesterday, I made this small bag for you. Do you like it?
Jasmine: Well, what a beautiful bag it is! Thank you, Karina. I really like it!

6. Who is talking in the dialogue?
Answer: Jasmine and Karina

7. Where does the dialogue take place?
Answer: In the bookstore.

8. Why did Karina not come to school?
Answer: Her mother stayed in the hospital.

9. Mention the expression of sympathy in the dialogue above!
Answer: I am sorry to hear that, dear.

10. Mention the expression of admiration in the dialogue above!
Answer: What a beautiful bag it is!

III. Translate the following sentences into English!

11. Saya telah, mengerjakan pekerjaan rumah saya.
Answer: I have done my homework.

12. Angie telah menelephone Dian sebelum dia datang ke Indonesia.
Answer: Angie had phoned Dian before he came to Indonesia.

13. Gina sudah menonton film itu beberapa kali.
Answer: Gina has watched that movie several times.

14. Betty telah tinggal di rumah itu sejak 2008.
Answer: Betty had lived in that house since 2008.

15. Bibiku telah datang dari desa untuk mengunjungi kami.
Answer: My aunt has come from the village for visiting us.

16. Harry telah bekerja selama delapan tahun sebagai guru Matematika.
Answer: Harry had worked for eight years as a Math teacher.

17. Rudi telah mengetahui tentang kecelakaan itu.
Answer: Rudi has known that accident.

18. Gurunya telah pindah ke sekolah lain.
Answer: His/her teacher has moved to another school.

19. Dia telah bermain gitar di kamarnya.
Answer: He has played the guitar in her room.

20. Yoko telah memasak Sushi.
Answer: Yoko has cooked Sushi.

Demikianlah Contoh Soal UAS Bahasa Inggris untuk Kelas 12 SMA/MA yang sudah disertai kunci jawab dan pembahasannya. Semoga dengan adanya soal-soal ini dapat menambah persiapan kalian untuk menghadapi Ujian Akhir Semester. Terima kasih!

Artikel Menarik Lainnya :

You May Also Like

Ananda Sekti Yusman

About the Author: Ananda Sekti Yusman

Saya adalah Founder dari AnonyTun.com - Hidup akan terasa lebih bahagia jika Anda dapat membawa kebahagiaan bagi orang sekitar.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *